Naturalne źródła witaminy C

Naturalne źródła witaminy C

Witamina C odgrywa wiele ważnych ról w organizmie człowieka.  Bierze aktywny udział w podnoszeniu odporności, procesach przemiany materii, syntezie kolagenu (co wspomaga gojenie się ran i podnosi elastyczność skóry) czy wytwarzaniu czerwonych krwinek. Korzystając z dobrodziejstw lata, warto sięgnąć po naturalne źródła witaminy C, których jest bardzo wiele. 

Niedobór witaminy C

Niedobór witaminy C objawia się na wiele sposobów. Osoby, które otrzymują zbyt niskie dawki tej ważnej witaminy, mogą zaobserwować u siebie spowolnione gojenie ran i zadrapań, bóle reumatyczne oraz bóle mięśni i kości, pajączki na skórze, ogólne osłabienie i brak energii, zmniejszoną odporność, słabsze włosy czy krwawiące dziąsła. Witamina C obniża poziom histaminy w organizmie – a ta może powodować migreny, alergie, podrażnienie błony śluzowej jelit i tkanki skórnej. Ponadto witamina C jest silnym antyutleniaczem, wspomaga regenerację witaminy E i przyswajanie żelaza, działa antynowotworowo i może zwalczać niektóre drobnoustroje tworzące choroby – dlatego warto dbać, żeby organizmowi jej nie brakowało. Witamina C wspomaga ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników – jest silnym antyoksydantem, wspomaga ochronę układu sercowo-naczyniowego – poprzez współdziałanie z witaminą E uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga układ odpornościowy – zwiększa aktywność białych krwinek oraz interferonu, wykazuje działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne – hamuję syntezę histaminy przez co pozwala na łagodzenie procesów alergicznych. Witamina C szczególnie wskazana jest dla palaczy, alergików i cukrzyków, seniorów, kobiet w ciąży i osób narażonych na stres, jednak na co dzień potrzebuje jej każdy.

Owoce bogate w witaminę C

Jednym z najlepszych źródeł naturalnego uzupełniania witaminy C w organizmie jest regularne spożywanie owoców. Bogate w witaminę C są czarne porzeczki (jedna ich garść zawiera tyle witaminy C, co sok z trzech cytryn), grejpfruty, cytryny i pomarańcze, kiwi, mango, mandarynki, truskawki (kilka truskawek zawiera więcej witaminy C, niż jedna cytryna), kiwi, papaje, jabłka. Doskonale sprawdzą się również owoce suszone (konserwowane w inny sposób mogą tracić swoje właściwości) – przykładem może być żurawina. Dobrym źródłem witaminy C są także dzika róża czy jarzębina.

Warzywa bogate w witaminę C

Wśród warzyw wypełnionych witaminą C króluje żółta papryka, która zawieraj więcej witaminy C, niż około 15 cytryn. Za nią plasują się papryka czerwona i zielona, które również są bogatym źródłem tej witaminy. Doskonałym źródłem są także listki zielonej pietruszki, pomidory czy gotowane jarmuż, brukselki, brokuły i biała kapusta. Źródłem witaminy C są także ziemniaki – pod ich skórką znajdują się jej największe ilości, a chociaż w ziemniakach znajduje się stosunkowo niewiele tej witaminy, regularne ich jedzenie może pomagać w walce z niedoborem (100 g ziemniaków zawiera w przeliczeniu około 12 mg witaminy C, a na przykład w 100 g czarnej porzeczki jest aż 177 mg witaminy – jednak w Polsce spożywa się na tyle dużo ziemniaków, że można uznać je za dobre źródło witaminy C).

Uzupełnianie niedoborów

Witamina C jest bardzo nietrwała i duża jej część jest niszczona poprzez obróbkę produktów spożywczych (gotowanie, mrożenie). W okresie wiosenno-letnim o naturalne źródła witaminy C nie jest trudno, jednak kiedy temperatury spadają, zapotrzebowanie na witaminy się nie zmienia, a wręcz wzrasta (w związku z ryzykiem łatwego złapania infekcji).  Witaminę C można skutecznie uzupełniać zestawami witaminowymi dostępnymi w naszym sklepie – na przykład suplementem Witamina C z dziką różą, czy z Bioflawonoidami, lub naturalnymi suplementami takimi jak trawa pszeniczna czy mielona skórka dzikiej róży.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl