Nanobiotic Żel na Ukąszenia

Solgar etailer approved Certyfikat

Delbet - chlorek magnezu - 5 szt Delbet - chlorek magnezu - 5 szt
Producent: Piccolo
Cena:

179,00 zł

szt.
zobacz więcej
Cytrynian Magnezu 100% czystości (227g) Cytrynian Magnezu 100% czystości (227g)
Producent: SWANSON
Cena:

61,90 zł

zobacz więcej
Cytrynian Magnezu 225mg (120 tab) Cytrynian Magnezu 225mg (120 tab)
Producent: SWANSON
Cena:

69,99 zł

zobacz więcej
Magnez mleczan 84mg (120 kps) Magnez mleczan 84mg (120 kps)
Producent: SWANSON
Cena:

79,90 zł

zobacz więcej

Magnez - suplement diety

Magnez jest jednym z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastkiem. Bierze udział w wielu ważnych procesach i bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie.

Jest również najczęściej i najchętniej przyjmowanym w Polsce suplementem. Jest częstym gościem reklam i szeroko polecają go lekarze. Dlaczego magnez jest tak popularny? Czytaj dalej!

Dlaczego magnez jest tak ważny?

Magnez bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych. Jest niezbędny do metabolizmu wapnia i witaminy C. Wspomaga również metabolizm sodu i potasu. Odpowiada za powszechnie rozumiany metabolizm związany z trawieniem.

Jest niezbędny do prawidłowej syntezy białek. Odgrywa istotną rolę w budowie DNA, w kodowaniu aminokwasów oraz reguluje przebieg transkrypcji i uruchamia mechanizmy naprawcze.

Jest odpowiedzialny za syntezę wielu ważnych enzymów przez co wpływa na regulację różnorodnych procesów zachodzących w organizmie.

Odgrywa kluczową rolę w biochemicznych procesach energetycznych z u działem cukru. Reguluje produkcję insuliny i gospodarowanie cukrów przez co może pomóc w profilaktyce cukrzycy.

Magnez jest ważnym pierwiastkiem wpływającym na pracę mięśnia serca. Jego niedobór jest związany z chorobami serca.

Chroni naczynia włosowate mięśnia serca przed uszkodzeniami. Odgrywa też ważną rolę w procesie skurczu mięśni.

Odpowiada za utrzymanie i regulowanie prawidłowego rytmu bicia serca. Ponadto stabilizuje płytki krwi i fibrynogen. To sprawia, że ma kluczową wagę w procesach krzepnięcia krwi i gojenia się ran.

Magnez jest antagonistą wapnia. Reguluje pobudliwość nerwowo-mięśniową i wspomaga układ kostno-stawowy.

Przypisuje się mu również wielkie znaczenie w walce z przewlekłymi skutkami stresu, zmęczeniem, zaburzeniami rytmu snu, depresji i stanach lękowych. Przyjmowany wraz z witaminą B6, która zwiększa syntezę GABA, lepiej się wchłania i wpływa regulująco na neuroprzekaźniki. Dzięki temu magnez działa wyciszająco i uspokajająco.

Można jeszcze wymienić wiele procesów w których magnez bierze udział co pokazuje jak ważnym jest pierwiastkiem. Jego niedobór może mieć poważne konsekwencje i jest przyczyną wielu chorób.

Czy należy suplementować magnez? Zalecana dzienna dawka

Suplementowanie magnezu jest reklamowane w mediach, zalecane przez lekarzy i polecane przez znajomych, gdy narzekamy na rozmaite dolegliwości. Nic dziwnego, ponieważ w 60% ulokowany jest naszych kościach, w 29% w mięśniach i w 1% w płynach międzykomórkowych.

Stanowi 0,05% wagi naszego ciała. Magnez stanowi istotny element naszego codziennego samopoczucia. Wchłaniamy go głównie w procesie reabsorbcji zachodzącym w nerkach. Dodatkowo wchłaniany jest w jelicie cienkim wraz z wodą.

Powszechnie przyjętą dawką dzienną zapewniającą zapotrzebowanie na magnez wynosi 300 mg dla kobiet i 370 mg dla mężczyzn.

Magnez najlepiej pozyskiwać z pożywienia, zapewniając sobie dietę bogatą w ten cenny minerał.

Jednakże w dobie przetworzonej żywności i niskowartościowych produktów na półkach sklepowych jest to praktycznie niemożliwe. Zmiana trybu życia na bardziej pospieszny i pełen bodźców również nie pomaga w trzymaniu zdrowej diety. Potrzeba szybkiej konsumpcji sprawia, że sięgamy po gotowce czy dania typu fast food, które są ubogie w składniki odżywcze, bogate natomiast w substancje, które stosowane długotrwale są jak trucizna.

Dodatkowo produkty powszechnie uważane za zdrowe takie jak owoce i warzywa nie zapewniają nam odpowiedniej ilości magnezu czy innych witamin i minerałów.

Wyjałowione gleby na których są uprawiane zboża czy rośliny sprawiają, że nie rozwijają się w roślinie wszystkie wartości odżywcze, jest ich mniej.

Przyspieszanie wzrostu i dojrzewania owoców i warzyw, sztuczne nawożenie i chemikalia wylewane na pożywienie jeszcze bardziej na to wpływają.

Dlatego ciężko pozyskać wystarczającą ilość magnezu z pożywienia. Stanowisko środowiska medycznego jest jednoznaczne: magnez należy suplementować dodatkowo.

Po jakie suplementy sięgać dowiesz się z dalszej części artykułu, niemniej należy pamiętać,że dawka 300-370 mg jest umowna i dotyczy przeciętnej, zdrowej jednostki.

Należy podkreślić, że zapotrzebowanie na magnez to kwestia indywidualna.

Jeżeli wykonujesz zwiększoną aktywność fizyczną, masz niedobory magnezu, jesteś narażony na przewlekły stres lub odżywiasz się za dwie osoby warto zwiększać dawki przyjmowanego magnezu.

Warto też zwiększać jego wchłanialność przyjmując go z innymi witaminami.

Niedobór magnezu - objawy i przyczyny

Ze względu na wcześniej opisaną kondycję przyjmowanej przez nas żywności oraz szybki i niedbały styl życia przyjmuje się, że około 90% społeczeństwa cierpi na niedobór magnezu.

Ze względu na to, że magnez bierze udział w znaczącej ilości procesów metabolicznych ale nie tylko w organizmie, jego niedobór może być poważny w skutkach i odbić się na funkcjonowaniu całego organizmu.

Niedobór magnezu jest o tyle niebezpieczny, że jest inicjatorem stanów zapalnych, które prowadzą do rozwinięcia się wielu stanów chorobowych.

Chcąc zapobiec temu warto nie tylko się suplementować, ale też obserwować swój organizm i wykonywać regularne badania krwi.

Otóż niedobór magnezu daje szereg konkretnych objawów, których ignorowanie będzie powodowało następstwa w chorobach.

Objawy dotyczą różnych obszarów działania organizmu i mogą występować długotrwale, chwilowo lub mogą występować tylko niektóre z nich.

Poniżej zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze objawy niedoboru magnezu:

  • wzmożone napięcie mięśniowe;
  • skurcze mięśni, drżenie mięśni i kończyn
  • mrowienie w rękach i nogach;
  • osłabienie
  • nudności, wymioty, biegunka
  • ubytki w zębach;
  • wypadanie włosów, łamliwość paznokci;
  • problemy kostno-stawowe;
  • tężyczka;
  • zaburzenie procesów detoksykacji organizmu;
  • zaburzenia rytmu serca;
  • napady depresyjne i lękowe;
  • zaburzenia snu;
  • omamy, drażliwość;
  • zmniejszona tolerancja na stres;

Magnez jest ważny w wielu układach, a jego niedobór może dać przestrzeń do rozwoju różnych chorób.

To otwarta droga dla chorób serca, układu kostno-stawowego, bezsenności i depresji.

Jest też istotnym czynnikiem przy wielu typach migren.

Jeżeli od jakiegoś czasu czujesz ogólny spadek kondycji i cierpisz na przewlekłe zmęczenie warto zainteresować się suplementacją magnezu.

Magnez - co zakłóca jego prawidłowe wchłanianie?

Wchłanianie magnezu jest i tak utrudnione przez jego ubogą ilość w diecie.

Przyjmuje się, że wchłaniamy około 40% przyjmowanego magnezu z pożywienia.

W przypadku suplementacji dochodzą czynniki takie jak rodzaj stosowanego magnezu i standaryzacja produktu.

Dodatkowy wpływ ma nasza gospodarka hormonalna i jej prawidłowa praca.

Wchłanianie magnezu utrudnia również zakwaszenie organizmu, a także szybkość przechodzenia pokarmu przez układ trawienny.

Rzadko jednak wspomina się o tym, że są także związki przez które magnez słabiej się wchłania.

Należą do niej szczawiany zawarte w kawie i herbacie, które blokują wchłanianie magnezu.

Podobny mechanizm działania wykazuje kwas fitynowy zawarty w jarzynach i zbożach, fosforany, które dostarczamy sobie jedząc ryby oraz nasycone kwasy tłuszczowe obecne w tłustych mięsach i nabiale. Niezdrowa dieta jest więc znaczącym czynnikiem upośledzającym wchłanianie magnezu.

Z drugiej strony nadmiar błonnika w diecie i soków owocowych również może niekorzystnie wpłynąć na wchłanianie magnezu.

Dodatkowo przyjmowanie antybiotyków, psychotropów czy środków antykoncepcyjnych może także prowadzić do niedoborów.

Niekorzystne są również używki, przewaga wapnia i fosforu w organizmie i nadmierny stres. Całkowity styl życia przekłada się na zdolność wchłaniania magnezu przez organizm.

Co ciekawe, okazuje się, że kawa nie wypłukuje magnezu z organizmu jak do niedawna głoszono.

Oczywiście prawdziwa, dobrej jakości kawa. Jest wręcz przeciwnie, ponieważ wiele odmian ziaren kawy jest bogata w magnez. Na właściwości kawy wpływają jednak dodatki, które stosujemy do jej konsumpcji takie jak cukier czy mleko.

Ciekawe jest jednak to, że badacze z Korei Południowej udowodnili, że za największe wypłukiwanie magnezu z organizmu odpowiada popularna coca-cola. Dobrze więc przyjrzeć się swojej diecie.

Co jeśli przedawkujesz magnez?

Pomimo tego, że ciężko o nadmiar magnezu w naszym społeczeństwie warto wiedzieć, że przyjmowanie bardzo dużych dawek tego minerału nie jest bezpieczne i może mieć swoje konsekwencje.

Zazwyczaj nadmiar magnezu jest usuwany z organizmu, między innymi z moczem i stolcem. Wzmożona aktywność układów wydalniczych może być więc jedynym objawem i sami uporamy się z nadmiarem.

W skrajnych jednak przypadkach nadmiar magnezu może objawiać się osłabieniem mięśni, zawrotami głowy, zaburzeniami oddychania, arytmią, nietrzymaniem moczu i zaparciami Dobrze więc przyjmować magnez z rozsądkiem.

Najlepiej przyswajalne formy magnezu

Na rynku dostępnych jest szeroka gama produktów wspomagających uzupełnienie niedoborów magnezu.

Są one dostępne w formie leków lub suplementów. Przybierają postać tabletek, kapsułek, proszku lub krystalicznej soli.

Magnez dostępny jest jako chlorek magnezu, jabłczan magnezu, cytrynian magnezu, taurynian magnezu, węglan magnezu, siarczan magnezu, tlenek magnezu, asparaginian magnezu, glutaminian magnezu oraz w formie chelatu.

Węglan magnezu może nie jest najlepiej przyswajalną magnezu, ale będzie dobrym wyborem dla osób walczących z nadkwasotą, ponieważ ma właściwości zobojętniające kwas żołądkowy.

Cytrynian magnezu ma wysoką wchłanialność rzędu 90%. Skorzystają z tej formy osoby borykające się z zaparciami, ponieważ ma delikatnie właściwości przeczyszczające. Jednak dla osób z delikatniejszym układem pokarmowym polecane są inne formy magnezu.

Taurynian magnezu polecany jest osobom z zaburzeniami pracy serca, problemami krążeniowymi i jest przydatny w profilaktyce chorób naczyniowych. Magnez w tej formie jest drugim po cytrynianie co do przyswajalności.

Magnez w formie jabłczanu jest przeznaczonych dla aktywnych fizycznie ale również tych, którzy zmagają się ze spadkami energii podczas dnia. Jabłczan magnezu bierze udział w procesach energetycznych zachodzących w organizmie.

Chelat magnezu ma wysoką przyswajalność i jest uwalniany stopniowo do krwiobiegu przez co stosuje się go przy przewlekłych niedoborach magnezu.

Tlenek magnezu to najsłabiej przyswajalna forma magnezu dostępna na rynku. Wchłania się go jedynie 4% także realnie nie wykonuje żadnej funkcji dla organizmu.

Chlorek magnezu występuje w formie krystalicznej soli i można z niego stworzyć roztwór do nacierania skóry (oliwa magnezowa) bądź użyć go do kąpieli stóp. Wówczas magnez wchłania się przez skórę, działając jednocześnie regenerująco.

Pozwala to na omijanie układu pokarmowego podczas suplementacji. Podobne zastosowanie ma siarczan magnezu czyli słynna sól Epsom stosowana do moczenia stóp.

Magnez w żywności

Jak już wiecie niedobór magnezu może być niebezpieczny i należy uzupełniać magnez w swojej diecie. Chcąc nie dopuścić do powstania niedoborów ważne jest przestrzeganie zbilansowanej i bogatej w składniki odżywcze diety.

Suplementując magnez należy działać kompleksowo i nie polegać wyłącznie na suplementach. Należy wspierać cały proces wybierając dietę bogatą w magnez.

Dieta bogata w magnez to dieta, która zawiera w swoim składzie zawiera niżej wymienione produkty (zawartość magnezu w 100 g produktu):

  • kakao (o zwartości 16 proc. tłuszczu) – 420 mg
  • kasza gryczana – 218 mg
  • fasola biała, groch, ciecierzyca – 169 mg
  • czekolada gorzka – 165 mg
  • orzechy laskowe – 140 mg
  • płatki owsiane – 129 mg
  • natka pietruszki – 69 mg
  • chleb żytni razowy – 64 mg
  • banan – 33 mg
  • makrela, dorsz – 30 mg
  • brokuły – 23 mg

Wybór produktów jest szeroki i warto polegać na jak najmniej przetworzonej diecie.

Bogatym źródłem magnezu okazuje się kakao, z czego chcielibyśmy wyróżnić kakao ceremonialne.

Powstaje z natywnego ziarna kakao i jest pełne wielu składników odżywczych, nie tylko magnezu. Ma wyjątkową moc i była stosowana już przez starożytnych Majów.

Tradycja picia kakao ceremonialnego kultywowana jest po dziś dzień i pozwala utrzymać ciało i duszę w długim zdrowiu i szczęściu.

 

Źródła:

D. Tuszko, Po co ten magnez?, Wyd. LUMINA, Warszawa, 2017.

K.J. Krupka, Minerały życia. Analiza pierwiastkowa włosa, Instytut ENERGOMEDICA, Łódź, 2018. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl