Magnez - właściwości i zastosowanie
Magnez - właściwości i zastosowanie

Magnez to jeden z najważniejszych biologicznie pierwiastków. Odpowiada za szereg procesów zachodzących w organizmie człowieka i spełnia wiele istotnych funkcji. Niestety wiele osób cierpi na niedobór magnezu, nie zdając sobie sprawy, jak poważne są tego konsekwencje. Jakie są główne zadania magnezu, gdzie znajdziemy go najwięcej, jak rozpoznać, czy mamy jego niedobór oraz jakie są sposoby suplementacji – wyjaśniamy poniżej.

 

Magnez jest nazywany pierwiastkiem życia, ponieważ uczestniczy w 300 procesach biochemicznych organizmu. Jest materiałem budulcowym zębów i kości. Bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczy. Reguluje ciśnienie, pomaga w ochronie organizmu przed miażdżycą, dba o układ nerwowy.

 

 

 

 

Właściwości magnezu:

  • Stabilizuje pracę układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek,

  • Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów,

  • Ma działanie uspokajające,

  • Wpływa na poprawę zdolności zapamiętywania,

  • Odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,

  • Wspomaga zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego,

  • W połączeniu z wapniem i witaminą D, buduje kości i zęby, zapobiega osteoporozie,

  • Wpływa na poprawę trawienia,

  • Rozszerza drogi oddechowe, więc może ułatwić oddychanie astmatykom,

  • Reguluje napięcie mięśni,

  • Bardzo przydatny w leczeniu kontuzji,

  • Wpływa na ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem metali ciężkich,

  • Reguluje pracę tarczycy,

  • Łagodzi dolegliwości związane z bolesnym miesiączkowaniem czy migrenami.

 

Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Chociaż w naturalnym środowisku bogato występuje w spożywanych przez człowieka pokarmach, jest go coraz mniej w wyniku nawożenia chemicznego gleby związkami zawierającymi potas oraz stosowania nadmiernej ilości konserwantów w żywności. Inne przyczyny niedoboru magnezu to: nadużywanie alkoholu, picie kawy, stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych, stres, spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów, niewydolność nerek, przewlekłe biegunki, zła dieta, spożywanie żywności mocno przetworzonej.

 

Jakie są objawy niedoboru magnezu?

Objawami niedoboru magnezu mogą być np.: skurcze mięśni łydek, drżenie powiek, bolesny przebieg menstruacyjny, problemy z zaśnięciem, migrena, apatia, brak koncentracji i trudności zapamiętywania. Na niedobory magnezu szczególnie podatne są dzieci, młodzież szkolna, osoby starsze, sportowcy, ludzie ciężko pracujący fizycznie oraz ludzie przebywający w bardzo gorącym klimacie (obfite pocenie się i utrata magnezu przez skórę).

Ciągły niedobór magnezu może przyczynić się do rozwoju takich chorób jak np. osteoporoza, nadciśnienie i choroby układu krążenia, bezsenność, uszkodzenia nerek czy wątroby, impotencja.

Chcąc nie dopuścić do powstania niedoborów ważne jest przestrzeganie zbilansowanej i bogatej w składniki odżywcze diety. Dieta bogata w magnez to dieta, która zawiera w swoim składzie takie produkty jak:

 

Zawartość magnezu w 100 g produktu:

  • kakao (o zwartości 16 proc. tłuszczu) – 420 mg

  • kasza gryczana – 218 mg                                     

  • fasola biała – 169 mg

  • czekolada gorzka – 165 mg

  • orzechy laskowe – 140 mg

  • płatki owsiane – 129 mg

  • natka pietruszki – 69 mg

  • chleb żytni razowy – 64 mg

  • banan – 33 mg

  • makrela – 30 mg

  • brokuły – 23 mg

 

Suplementacja

W przypadku, gdy z jakiegoś powodu nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości magnezu, konieczna jest jego suplementacja, by nie dopuścić do niedoborów.

Najskuteczniejsza forma suplementacji magnezu to chelat aminokwasowy magnezu, następnie cytrynian, glukonian, mleczan i tlenek. Bardzo dobrze przyswajalną formą jest również Jabłczan magnezu. Skuteczność suplementacji magnezu podnosi obecność wapnia, wapnia z borem lub wapnia z cynkiem. Chociaż nie jest to konieczność w przypadku zażywania magnezu schelatowanego w 100% aminokwasowo. Typowe dawki to 100 do 400 mg jonów magnezu dziennie.
Należy wybierać preparaty standaryzowane i nie zawierające żadnych sztucznych środków konserwujących czy barwiących. Preparaty w szklanym ciemnym opakowaniu zapewniają stabilność tego minerału przez cały czas zażywania.

 

Kąpiele magnezowe

Oprócz tradycyjnej doustnej suplementacji można też spróbować kąpieli magnezowych. Sól magnezowa do kąpieli występuje zazwyczaj w postaci chlorku magnezu. W przygotowanym roztworze można moczyć zarówno stopy, jak i całe ciało. Taki sposób suplementacji jest bardzo korzystny, gdyż magnez w tej postaci jest bardzo łatwo przyswajalny. Jego wchłanianie następuje z wykluczeniem układu pokarmowego, a więc nie następują żadne straty. Kąpiele magnezowe oprócz uzupełnienia niedoborów magnezu, działają też odświeżająco i odprężająco.

 

 

Oliwa magnezowa

Magnez można również stosować zewnętrznie pod postacią oliwy magnezowej. Oliwa magnezowa, jest określeniem lekko mylącym, z uwagi na to, że nie zawiera ona żadnego tłuszczu. Jest to 31% wodny roztwór soli magnezowej, który znakomicie nadaje się do nacierania i głębokiego masażu tkanek. Jest źródłem magnezu wchłanianego przez skórę. Stosować ją można w postaci gorących okładów, dobrze jest posmarować nią okolice dotknięte chorobą, a na noc owinąć czymś, utrzymującym ciepło.

 

 

Naturalne spożywanie, nawet dużych dawek magnezu, nie ma żadnych skutków ubocznych. Przesadna suplementacja może doprowadzić do nadmiaru magnezu w organizmie. Zdarza się to niezwykle rzadko, gdyż nadmiar tego pierwiastka jest usuwany przez nerki. Jednak w sytuacjach, gdy praca nerek jest zaburzona, należy zwrócić szczególną uwagę na ilość suplementowanego magnezu. Pierwsze objawy nadmiaru to nudności i biegunka, a przy dużym przedawkowaniu może dojść do zawrotów głowy czy nawet trudności z oddychaniem.

 

Starajmy się dostarczać jak najwięcej magnezu wraz z pożywieniem. Często ta ilość jest jednak niewystarczająca i konieczna jest suplementacja, zwłaszcza gdy pijemy dużo kawy bądź jesteśmy aktywni fizycznie. Wybierając suplement kierujmy się substancją, która jest w nim zawarta (czyli czy jest to chelat czy też tlenek), aby maksymalnie zwiększyć jego biodostępność. 

Artykuły
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl