Winogrona można spożywać w postaci surowych owoców, soków lub win. Niewiele osób wie, że bogactwem dobroczynnych dla naszego organizmu substancji są także pestki winogron, a dokładnie wyciąg z pestek winogron. Pestki winogron zawierają spore ilości biologicznie aktywnych związków chemicznych zwanych oligomerycznymi proantycyjanidynami (w skrócie OPC), które wykazują silne działanie przeciwutleniające, kilkadziesiąt razy silniejsze niż witamina C i E. Poniżej kilka słów o wpływie OPC na zdrowie człowieka.
Proantycyjanidyny można spotkać także w innych roślinach, jak np. aronia, żurawina, wiśnie, zielona herbata czy sosna śródziemnomorska, jednak pozyskiwane z pestek winogron są najlepszej jakości. OPC to nie jest jedna konkretna substancja. To zbiór bioflawonoidów, z których każdy ma odmienne działanie na organizm człowieka, i które w połączeniu ze sobą działają synergistycznie i kompleksowo, spełniając wiele funkcji:
- uszczelniają naczynia krwionośne, a więc sprawdzą się w przypadku takich dolegliwości jak: pękające naczynka, żylaki, obrzęki czy hemoroidy,
- zapobiegają agregacji płytek krwi (profilaktyka zakrzepicy i miażdżycy),
- dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwalergicznym można je zastosować w przypadku alergii (łagodzą jej objawy, takie jak katar sienny czy pokrzywka), ukąszeń owadów czy uczuleń na sierść lub produkty żywnościowe,
- hamują działanie wolnych rodników, a więc korzystnie wpływają na wygląd i kondycję naszej skóry (opóźniają tworzenie się zmarszczek, wyrównują koloryt skóry),
- wyciąg z OPC wspiera strukturę kolagenu i zapobiega jej rozpadowi oraz potrafi wiązać włókna kolagenowe, dzięki czemu OPC znalazło zastosowanie w kosmetyce i medycynie (oparzenia, trudności w gojeniu się ran, rozstępy, łuszczyca, egzema, trądzik),
- korzystnie wpływają na jakość tkanki łącznej w organizmie, więc z powodzeniem można je stosować po wszelkich urazach mechanicznych (zranienia, złamania, naciągnięcia mięśni),
- hamują postęp degeneracyjnych chorób oczu poprzez poprawę krążenia w gałce ocznej oraz właściwości antyoksydacyjne,
- dzięki silnemu działaniu przeciwutleniającemu mogą być stosowane w profilaktyce nowotworowej,
- łatwo przenikają przez barierę krew-mózg, a więc można je wykorzystać także w profilaktyce chorób degeneracyjnych mózgu,
- regulują poziom cholesterolu w organizmie,
- likwidują uczucie zmęczenia i przepracowania, dodają sił witalnych,
- korzystnie wpływają na pracę układu immunologicznego, podnoszą odporność organizmu,
- posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
W ciągu dnia wielokrotnie mamy styczność z rzeczami, substancjami, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Są to m.in. pestycydy występujące w żywności, spaliny samochodowe i te z kominów fabrycznych, dym tytoniowy czy nawet promieniowanie słoneczne. Te wszystkie elementy atakują komórki naszej skóry, nasz układ oddechowy, pokarmowy i odpornościowy. Warto zatem codziennie zadbać o właściwą podaż antyoksydantów, aby móc się bronić przed nimi.