Oleje tłoczone na zimno i ich zastosowanie (olej z czarnuszki, olej konopny, olej z ostropestu plamistego i olej z wiesiołka).
Oleje tłoczone na zimno i ich zastosowanie (olej z czarnuszki, olej konopny, olej z ostropestu plamistego i olej z wiesiołka).

Nikomu chyba nie trzeba powtarzać, że oleje tłoczone na zimno to samo zdrowie. Zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy Omega-3 i 6 oraz naturalne przeciwutleniacze. Najczęściej sięgamy po te najbardziej znane: olej rzepakowy, słonecznikowy czy lniany. Polskie, lokalne firmy, oferują jednak wiele mniej znanych produktów, które w niczym nie ustępują właściwościom tym wyżej wymienionych. Możemy zaliczyć do nich olej z czarnuszki, ostropestu plamistego, wiesiołka czy olej konopny. 

Olej z czarnuszki

Inaczej olej z czarnego kminu, to bogactwo cennych kwasów tłuszczowych, flawonoidów, fitosteroli, olejków eterycznych, witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in. kwasy: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, cynk, selen, magnez, wapń, potas oraz witaminę A, E i witaminy z grupy B. Ma lekko gorzki, korzenny smak. Olej z czarnuszki wpływa korzystnie na odporność, dlatego polecany jest szczególnie dzieciom w okresie jesienno-zimowym. Oprócz tego ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz świetnie działa na skórę (może być stosowany w leczeniu łuszczycy, trądziku, grzybicy czy zakażeń bakteryjnych). Ponadto, zawarty w czarnuszce - tymochinon, łagodzi objawy alergiczne (poprzez blokowanie wytwarzania histaminy). Olej z czarnuszki wpływa też na obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz poziomu cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

 

Olej konopny
Jest pozyskiwany z konopii siewnych (Cannabis sativa) i zawiera śladowe ilości THC - czyli nie posiada działania psychotropowego. Olej konopny zawiera w swoim składzie spore ilości białka, kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 oraz witaminę E. Oprócz tego znajdziemy w nim cynk, żelazo, potas, magnez, fosfor czy wapń. Ma lekko orzechowy smak. Dzięki obecności kwasu linolowego, olej konopny wspiera działanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz zwalcza stany zapalne. W oleju konopnym kwasy Omega 3 i 6 występują w bardzo korzystnej proporcji (3:1), oznacza to, że więcej jest tych o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki obecności tych kwasów tłuszczowych, olej z konopi obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia czy wystąpienia zapalenia stawów, zapobiega demencji starczej i depresji, zwiększa odporność organizmu. W kosmetyce olej konopny znajduje zastosowanie jako preparat silnie nawilżający, polecany dla osób z bardzo suchą, odwodnioną skórą.

 

Olej z ostropestu plamistego
Głównym składnikiem aktywnym ostropestu plamistego i oleju tłoczonego z niego jest sylimaryna. To związek, który ma działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, żółciotwórcze, detoksykujące oraz antyoksydacyjne. Oprócz sylimaryny zawiera jeszcze fitosterole, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminy takie jak witamina K, E i C. Olej z ostropestu stosowany jest przede wszystkim w leczeniu i wspomaganiu pracy wątroby. Ostropest oczyszcza wątrobę z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Skutecznie też chroni ją przed działaniem czynników zapalnych. Ponadto obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, reguluje procesy trawienne oraz łagodzi stany zapalne. Olej z ostropestu można też stosować zewnętrznie w leczeniu takich schorzeń jak: egzema, rumień, nadmierne rogowacenie skóry czy trudno gojące się rany. Dodatkowo, dzięki sporej zawartości witaminy E, olej ten spowalnia procesy starzenia, regeneruje i rozjaśnia skórę oraz chroni ją przed działaniem wolnych rodników.

 

Olej z wiesiołka
Wyciskany z nasion wiesiołka olej zawiera spore ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego i gamma-linolenowego. Bogaty jest również w fitosterole, aminokwasy siarkowe, tryptofan, enzymy, cynk, selen oraz witaminę E. Olej z wiesiołka obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia, w tym miażdżycy. Ponadto obniża ciśnienie, wspomaga odchudzanie, poprawia stan skóry, wzmacnia odporność, poprawia płodność oraz łagodzi kobiece dolegliwości. Wiesiołek ma swoje zastosowanie również w kosmetyce. Stosowany na skórę - pozytywnie wpływa na jej jędrność i elastyczność, wspomaga jej regenerację, pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia oraz wspomaga leczenie trądziku. Stosowany na włosy - odżywia je, wzmacnia i stymuluje ich wzrost.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl