gtag('js', new Date()); gtag('config', 'AW-10940391279');

Kakao ceremonialne czyli wyjątkowy napój, który leczy ciało i otwiera serce

Kakao ceremonialne czyli wyjątkowy napój, który leczy ciało i otwiera serce

Z tego artykułu dowiesz się:

Współczesna historia kakao - dziedzictwo Majów

Oryginalna uprawa kakao

Znaczenie kakao dla współczesnych Majów

Proces powstawania kakao ceremonialnego

Właściwości odżywcze kakao

Dlaczego „napój bogów”?

Ceremonia kakao pozwala otworzyć serce

Kakao ceremonialne - czy warto?

 

Kakao jest znane i lubiane od bardzo długiego czasu, ponieważ na kontynent europejski dotarło już w XVI wieku. Jest wykorzystywane do produkcji wielu produktów, które na stałe zagościły na półkach sklepowych i domowych. Uwielbiana przez wielu czekolada to przecież szczęście w tabliczce, a spożywanie jej w formie gorzkiej jest zalecane nawet przez lekarzy. Jednak ten popularny wyrób nie dorównuje tradycyjnemu trunkowi Majów. Kakao ceremonialne, bo o nim mowa, to napój o wielu wyjątkowych właściwościach nie tylko leczniczych. Mówi się o nim „napój bogów” nie bez przyczyny.

Historyczne znaczenie kakaowca (Theobroma cacao L., Sterculiaceae) w kulturach mezoamerykańskich jest dobrze udokumentowane. Azteccy członkowie rodziny królewskiej spożywali napoje kakaowe w dużych ilościach, a rdzenni mieszkańcy używali ziaren kakaowca jako waluty jeszcze w XIX wieku w odległych częściach Mezoameryki.

Ziarna kakaowca były przedmiotem handlu w całym królestwie Majów, często przemieszczając się na duże odległości. Kakao odgrywało również znaczącą rolę w rdzennym życiu religijnym, z drzewem i ziarnami często przedstawianymi na stelach Majów. Duch Kakao był jednym z najpotężniejszych bóstw w kosmologii tej cywilizacji.

Współczesna historia kakao - dziedzictwo Majów

Chociaż ziarno nie jest już używane jako środek wymiany w Mezoameryce, kakao nadal zajmuje ważne miejsce w niektórych rdzennych kulturach jako napój ceremonialny, a ostatnio jako roślina uprawna. Z racji, że kakao ceremonialne jest produkowane z natywnych nasion kakaowca, czyli niezmodyfikowanych, oryginalnie występujących odmian. Wyróżnia się dwie odmiany natywnych ziaren:

- Criollo - pochodzące pierwotnie z Gwatemali;

- Chuncho - oryginalnie pochodzące z Peru.

Majowie Mopan w południowym Belize są przykładem rdzennej kultury, w której kakao jest ważnym napojem ceremonialnym wśród starszych mieszkańców wsi i coraz częściej odgrywa ważną rolę jako uprawa dochodowa wśród młodszego pokolenia.

Starając się pomieścić niewielką, ale rosnącą populację Majów na początku XX wieku, a także chronić lasy bogate w mahoń, władze kolonialne brytyjskiego Hondurasu utworzyły kilka miejscowych rezerwatów w południowym Belize. Te rdzenne rezerwaty były terytoriami, na których Mopan i Kekchi (druga grupa Majów w południowym Belize) zostały w dużej mierze pozostawione samym sobie, aby uprawiać rolnictwo na własne potrzeby. Jednak granice rezerwatów, a także zasady dotyczące posiadania były i pozostają niejednoznaczne. Jest to jeden z powodów, dla których pojawiły się dziś konflikty o komercyjną produkcję kakao na terenach rezerwatowych.

Oryginalna uprawa kakao

Sadzenie kakao na niewykopanych ruinach stanowi intrygujące ogniwo między obecną i przeszłą kulturą Majów. Kakao Mopan rośnie ekologicznie. Z pewnością rozwój ekologicznego przemysłu kakaowego u Mopan przynosi korzyści zarówno środowiskowe, jak i ekonomiczne.

Korzyści dla środowiska obejmują rozwijający się system rolno-leśny, który chroni glebę, nie opiera się na środkach chemicznych i zapewnia pewną strukturę ekologiczną, której wcześniej niewiele było (na poletkach i wypaleniach). A z ekonomicznego punktu widzenia gwarancje cenowe i niezawodność rynku z pewnością przyniosły korzyści wielu rolnikom i ich rodzinom. Jednak są też koszty w postaci bardziej ekonomicznego rozwarstwienia w obrębie wsi.

Tereny górskie, na których osiedlili się Mopan Maya, idealnie nadają się do produkcji kakao. Dobrze przepuszczalne gleby wapienne z obfitymi opadami stanowią scenerię dla długiej historii produkcji kakao w tym obszarze. Mopan nazywa kakao występujące w lokalnych starych lasach „dzikim” kakao. Dziś rolnicy Mopan nadal sadzą kakao na dobrze osuszonych zboczach.

Znaczenie kakao dla współczesnych Majów

W ciągu ostatnich trzech dekad postrzeganie kakao wśród Mopan zmieniło się, ponieważ wykorzystanie tego drzewa ewoluowało od rośliny rytualnej o znaczeniu ceremonialnym do rośliny uprawnej o znaczeniu gospodarczym. Tak więc kakao reprezentuje większe przejście kultury Mopan z lokalnej, zorientowanej na przetrwanie, do bardziej globalnej i zorientowanej na rynek.

Wśród Mopanów kakao należy do nielicznej grupy roślin o istotnym znaczeniu kulturowym/duchowym, symbolicznym. Z kakao, lokalnie znanym jako cucu, wiąże się wiele opowieści ludowych, szczególnie wyjaśniających jego pochodzenie w świecie Majów.

Chociaż nie jest spożywany tak powszechnie, jak kiedyś, napój jest nadal podawany w dzisiejszych wersjach obchodów duchowych przez wielu Mopanów, zwłaszcza starszych katolików Majów.

Napój kakaowy powstaje przez zmielenie prażonych ziaren i dodanie wody z mieloną kukurydzą, cukrem lub miodem, czarnym pieprzem, a czasem wanilią. Czarny pieprz jest substytutem pozornie zapomnianej kombinacji lokalnych przypraw, prawdopodobnie jakiejś kombinacji papryczek chili.

Proces powstawania kakao ceremonialnego

Proces powstawania kakao ceremonialnego jest równie ważny jak sama ceremonia jego picia. Drzewo kakaowca z natywnych nasion sadzone jest z odpowiednią intencją. Następnie ziarno kakaowca jest ręcznie zbierane i przetwarzane na pastę kakaową.

Przetwarzanie ziaren jest ograniczone do niezbędnego minimum tak aby pozbyć się nieprzyswajalnych dla nas substancji i wydobyć te najbardziej wartościowe.

Pierwszym etapem przetwarzania jest niepełna fermentacja ziaren kakaowca, następnie są one nieznacznie podgrzewane i suszone w niskich temperaturach. Kolejnym etapem jest ręczne formowanie pasty w naczyniach z kamienia. Co bardzo istotne, kakao ceremonialne nie przypomina czekolady czy kakao dostępnego w przeciętnych sklepach. Zawsze będzie twarde i matowe, ponieważ nie jest poddawane temperowaniu.

Właściwości odżywcze kakao

Kakao ceremonialne było dawniej używane nie tylko do praktyk duchowych, ale też w celach leczniczych. I nic dziwnego! Ten napój to prawdziwa bomba składników odżywczych. Zawiera dużą ilość żelaza, magnezu, potasu, wapnia, miedzi i cynku. Dodatkowo jest bogatym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych oraz polifenoli takich jak flawonole i proantocyjany.

Napój może zdziałać cuda u osób w niedoborami, które potrzebują kompleksowego odżywienia. Sprawdzi się u wegan i wegetarian, u osób aktywnych i prowadzących stresujący tryb życia. Wpływa korzystnie na pracę serca, wspomaga obniżanie ciśnienia dlatego nie zaleca się łączenia kakao z lekami na nadciśnienie. Wspomaga układ kostno-stawowy i wspomaga walkę z anemią. Dodatkowo rozluźnia i uszczęśliwia, więc sprawdzi się przy depresji (ale nie przy antydepresantach!). O tym jednak więcej zaraz.

Kakao może pobudzać pragnienie i łaknienie, wpływa też korzystnie na trawienie. Poprawia skupienie i wydłuża koncentrację. Delikatnie pobudza, ale nie w sposób agresywny jak przykładowo kawa. Raczej energetyzuje, dodaje witalności i chęci do działania. Dlatego popularne na Ceremoniach Kakao jest włączenie grupowego tańca jako elementu rytuału.

Dlaczego „napój bogów”?

Kakao ceremonialne bywa nazywane „napojem bogów” ze względu na wyjątkowe składniki stymulujące układ nerwowy. Przez to działa rozluźniająco, euforycznie, delikatnie pobudzająco. Wypicie kakao ceremonialnego może być bardzo głębokim przeżyciem, ponieważ pozwala zajrzeć w siebie, otworzyć się i odczuwać mocniej.

Ale do rzeczy. Kakao ceremonialne zawiera fenyloetyloaminę, która odpowiada za stymulację układu nerwowego i burzę endorfin, a więc i za odczuwane euforię i szczęście. Zwiększa wydzielanie dopaminy, więc odczuwanie bodźców ze świata zewnętrznego staje się bardziej intensywne. Wspomaga to również pracę mózgu, skupienie i daje chęci do działania.

Anandamid jest jednym z kannabinoidów stymulujący układ endokannabinoidowy w ludzkim ciele. Odpowiada za uczucie lekkości, błogości, działa rozluźniająco i odstresowująco. Pozwala na prawdziwy relaks, szczególnie odczuwany przez osoby będące w permanentnym stresie.

Kolejnym związkiem jest tryptofan czyli aminokwas wspomagający syntezę serotoniny w mózgu. Dzięki temu serotonina wręcz zalewa mózg przy dużych, ceremonialnych dawkach kakao. Powoduje to silne uczucie szczęścia, rozluźnienie, może być panaceum na bezsenność, szczególnie przy regularnym stosowaniu niższych dawek kakao. Niższe dawki sprawdzą się również przy depresji, trwale usprawniając wydzielanie serotoniny w mózgu.

I na koniec nieco owiana legendami teobromina, która mogłaby odpowiadać za psychoaktywne działanie napoju. Należy do grupy alkaloidów purynowych, rozszerza naczynia krwionośne i silnie natlenia organizm. Przez to pobudza wydzielanie neuroprzekaźników serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny. Działa pobudzająco, stymulująco i euforycznie. Pomaga to w głębszej medytacji, wspomaga wgląd w siebie, wzmaga uczucie miłości i wdzięczności. Pozwala emocjom odblokować się i często odpowiada za wręcz terapeutyczne działanie napoju.

Ceremonia kakao pozwala otworzyć serce

Kakao ceremonialne to potężne narzędzie uwalniające, które otwiera Czakrę Serca i pozwala na przepracowanie wielu trudnych emocji i przeżyć. Ceremonia Kakao może być czasami bolesnym emocjonalnie doświadczeniem, pozwala jednak na oczyszczenie się i uwolnienie z ciężaru psychicznego.

Kakao ceremonialne przyjmuje się w dawkach od 20-50 gram. Najczęściej zalewa się je ciepłą wodą, można jednak zastosować mleko roślinne (absolutnie nie krowie, ponieważ jego składniki dezaktywują niektóre ważne substancje w kakao) i posłodzić naturalnym słodzikiem. Kakao w tej formie ma bardzo intensywny czekoladowy smak, może być nieco kwaśne dlatego warto dodać też przyprawy korzenne.

Warto pamiętać o intencji przystępując do picia kakao. Jest to kluczowe dla odczucia pełnego działania kakao. Ten napój da Ci to, czego w tej chwili potrzebujesz. Ważna jest jednak uważność i otwartość oraz świadomość celu.

Ceremonię można przeprowadzić samemu w domu, w gronie przyjaciół, ale można też wziąć udział w różnych ceremoniach organizowanych w kręgach osób z osobą przewodzącą. Taniec podczas ceremonii kakao jest istotnym elementem, ponieważ pozwala fizycznie uwolnić się z emocji, które właśnie odpuściliśmy w swoich głowach i sercach. Oddanie tej energii żywiołom może bardzo korzystnie wpłynąć na przebieg ceremonii dla jednostki i całej grupy. Szczególnie, że muzyka tak dobrze wtedy brzmi!

Kakao ceremonialne - czy warto?

Kakao od wielu wieków zajmowało ważne miejsce w życiu wielu rdzennych kultur, w tym Majów. Stosowali je do praktyk duchowych, do celów leczniczych a nawet jako walutę. Po dziś dzień odwdzięczają się tej roślinie uprawiając z intencją drzewa kakaowca z natywnych nasion tradycyjnymi metodami. Wraz z innymi plemionami pielęgnują tradycję spożywania kakao ceremonialnego i produkcji „napoju bogów”.

Dzięki temu dziedzictwu możemy dziś na dużą skalę cieszyć się dobroczynnym działaniem kakao ceremonialnego. Warto sięgać po kakao z dobrze sprawdzonego źródła, aby mieć gwarancję działania. Sprawdzone, autentyczne kakao znajdziesz tutaj.

Kakao ceremonialne uzdrawia ciało i otwiera serce. Odżywia nas fizycznie i mentalnie. Jest w dodatku niesamowicie smaczne i zastępuje garść suplementów. Więcej argumentów chyba nie potrzeba!

 


 

Źródło: M.K. Steinberg, The Globalization of a ceremonial tree: The case of cacao (Theobroma Cacao) among the Mopan MayaEconomic Botany 56(1), 2002

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl