Lenvitol - olej lniany Oleofarm (250ml)
Opis
Lenvitol - olej lniany Oleofarm (250ml)
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Zawiera 50 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż oliwa z oliwek i 5 razy więcej niż olej rzepakowy. Ze względu na tak wysoką zawartość kwasów omega-3 olej ten, również przed pierwszym otwarciem, należy przechowywać w lodówce. Charakteryzuje się złocistym kolorem i „lnianym” smakiem tj. orzechowo-ziołowym. Olej można spożywać samodzielnie jak i dodawać do potraw na zimno np. past kanapkowych, sałatek, koktajli, owsianek, serków twarogowych etc.
Wartość odżywcza w 100 ml:
Wartość energetyczna (energia) - 3434 kJ/835 kcal
Tłuszcz, w tym: 93 g
kwasy tłuszczowe nasycone - 8,9 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 15 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 69 g
Węglowodany, w tym: 0 g
cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) - 56 g
Omega 6 (kwas linolowy) - 13 g
Uwaga! Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalny jest np. posmak goryczkowy, ziołowy itp.), co nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Składniki: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.
Sposób spożycia: Dodawać do dań przygotowywanych na zimno lub spożywać samodzielnie.
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.
Pojemność: 250ml
Najlepiej spożyć przed: 05.06.2019r.
Producent: Oleofarm Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Polska