gtag('js', new Date()); gtag('config', 'AW-10940391279');

Soplówka jeżowata - „super grzyb”, który łagodzi depresję

Soplówka jeżowata - „super grzyb”, który łagodzi depresję
Z tego artykułu dowiesz się:

 

Soplówka jeżowata (Hercium erinaceum) znana też jako Yamabushitake lub Lion’s Mane to „super grzyb” jadalny szeroko rozpowszechniony w Japonii i Chinach. Basidiomycetesis występuje na gnijących drzewach liściastych, takich jak narra (Pterocarpus indicus), żywy dąb (Cyclobalanopsis spp.), buk (Fagus crenata) i orzech japoński (Juglans sieboldianan). Jest to jeden z grzybów niszczących drewno, które powodują białą zgniliznę.

W Japonii ten grzyb znany jest jako Yamabushitake. Jego kształt przypomina ozdobę na piersi noszone na szacie „suzukake” przez „yamabushi”, buddyjskich mnichów prowadzących ascetyczne życie w górach. Ze względu na swój wygląd grzyb jest czasami nazywany „jhogo-take” (podobny do lejka), „usagi-take” (podobny do królika) i „harisenbon-take” („podobny do jeżozwierza”).W Chinach grzyb ten znany jest jako "shishigashira" (dosłownie oznacza "głowa lwa"). Po wysuszeniu na powietrzu jest używany jako lek ziołowy o nazwie „Houtou”.

Grzyb zaparzony w gorącej wodzie jest uważany za napój zdrowotny. Yamabushitake jest powszechnie dostępny na rynku w Japonii, ponieważ jest uprawiany na podłożach w workach i butelkach oraz na kłodach. Sprzedawany jest za 1000 do 1500 jenów za kilogram.

Soplówka jeżowata, ponieważ jest chrupiąca, smaczna i aromatyczna, dodaje wyjątkowego akcentu do zup i może być wszechstronnie wykorzystywana w kuchni. Widziałam nawet, że niektórzy uprawiają je na drewnianych belkach w domowych piwniczkach, żeby mieć je pod ręką świeże przez cały rok.

Dzięki stosunkowo nowym technikom kultury uprawy dobrze ugruntowanym oraz zachęcającym wynikami uzyskanymi w badaniach farmakologicznych, odmiany soplówki jeżowatej mogą mieć świetlaną przyszłość we wszystkich kuchniach jako wysoce pożądana i smaczna zdrowa żywność.

Potencjał przeciwnowotworowy

Przygotowany z tego grzyba napój „sportowy” („Houtou”) został użyty podczas 1. Azjatyckiego Spotkania Sportowego w Chinach. Uważa się, że polisacharydy (HEPS) w soplówce hamują różne rodzaje raka poprzez wzmacnianie funkcji odpornościowych gospodarza. Yamabushitake, jego owocniki, grzybnia i produkty wytwarzane na podłożach mogą również zawierać pewne niskocząsteczkowe składniki, które mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Należą do nich fenole (hercenon -A i -B) oraz kwasy tłuszczowe (Y-A-2), które są toksyczne dla hodowanych komórek rakowych.

Istnieje możliwość, że jeden lub więcej z nich może służyć zamiast chemioterapii jako terapeutyczny środek przeciw rakowi. Polisacharydy wyizolowane z soplówki jeżowatej, takie jak ksylan, glukoksylan i heteroksyloglukan, oraz ich kompleksy białkowe mają charakterystykę modyfikatora odpowiedzi biologicznej (BRM) i mogą być przydatne jako środki immunoterapeutyczne, wykazując niewiele skutków ubocznych.

Dobroczynne działanie na żołądek i jelita

Już w starożytności soplówkę jeżowatą wykorzystywano przy nieżytach żołądka i innych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Nic dziwnego, ponieważ faktycznie wykazano, że działa regulująco na żołądek i jelita. Grzyb zawiera w sobie związki chemiczne chroniące błony śluzowe i zarazem przeciwdziałające stanom zapalnym i wrzodom. Wspiera regenerację nawet przy wrzodach spowodowanych nadmiernym spożywaniem alkoholu. Udowodniono również, że hamuje również rozwój Helicobacter pyroli i odwraca uszkodzenie błony śluzowej żołądka.

Soplówka jeżowata a cukrzyca

Soplówka wykazuje także dobroczynne działanie przy podwyższonym poziomie cukru w organizmie. Zapobiega pełnemu wchłanianiu węglowodanów z jedzenia do krwi poprzez blokowanie działania enzymu alfa-glukozydazy. Dzięki temu poziom cukru we krwi spada, ponieważ nie jest przyswajany w pełnej ilości z pożywienia.

Wzmacnia odporność na kilka sposobów

Warto po nią sięgać również w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale wzmacnia odporność. Zawiera terpeny, beta-glukany, przeciwutleniacze oraz wspiera mikroflorę jelitową przez co stymuluje układ odpornościowy wielokierunkowo. Ponadto wykazuje działanie bakterio i wirusobójcze a także ma właściwości przeciwzapalne.

Wpływa korzystnie na choroby serca

Soplówka nie tylko blokuje wchłanianie węglowodanów z pożywienia, ale również lipidów. Dlatego warto się nią wspierać przy chorobach serca i wysokim poziomie cholesterolu. Skutecznie obniża stężenie trójglicerydów we krwi, dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi więc mogą przyjmować ją prewencyjnie osoby mające predyspozycje do zakrzepicy.

Usprawnia pracę mózgu i leczy depresję

Wielką sławę soplówka zyskała jednak nie tylko przez wszechstronne działanie, ale przede wszystkim na skutek silnych właściwości antydepresyjnych. Jak grzyb może wpływać na mózg? Już tłumaczę!

Wiele badań z udziałem soplówki jeżowatej wykazało, że działa wspomagająco u badanych z depresją, stanami lękowymi i stresującym trybem życia. Przede wszystkim soplówka należy do grupy nootropików co oznacza, że produkuje substancję chroniącą komórki nerwowe znana jako otoczka mielinowa. Wykazuje więc działanie neuroprotekcyjne.

Zmniejsza również stany zapalne w mózgu, czego skutkiem jest często obniżony nastrój i nerwowość. Zawartość polifenoli pomaga w łagodzeniu skutków tych stanów przy regularnym stosowaniu.

Co jednak najważniejsze, mając podwaliny w postaci dobrej osłony substancje w soplówce takie jak hericenony i erynacyny inicjują powstawanie nowych połączeń nerwowych, co szczególnie istotne dzieje się to również w obszarze hipokampu, gdzie znajduje się tzw. ośrodek nagrody. Jest to o tyle ważne o ile regulacja tego ośrodka i stworzenie nowych połączeń nerwowych może być niezwykle pomocne w leczeniu skutków uzależnień. Pomaga też w realnej zmianie codziennych nawyków i wprowadzaniu nowych.

Możliwe, że związki analogiczne do fenoli, hericenon-C, -D, -E i Y-A-8-c, które indukują syntezę Czynnika Wzrostu Nerwów, mogą wykazywać działanie lecznicze na chorobę Alzheimera. Dodatkowo soplówka wpływa regenerująco na regiony w mózgu odpowiedzialne za przetwarzanie emocji i wspomnień co może być pomocne przy leczeniu traumy i nerwic na różnym tle. Ponadto w badaniu udowodniono polepszenie nastroju i zmniejszenie stanów lękowych u kobiet z menopauzą. Duża wszechstronność, prawda?

Odwraca uszkodzenie funkcji poznawczych!

W celu zbadania skuteczności doustnego podawania Yamabushitake (Hericium erinaceus) przeprowadzono badanie z podwójnie ślepą próbą w grupach równoległych. Podano kontrolowanie placebo 50-80-letnim japońskim mężczyznom i kobietom, u których zdiagnozowano łagodne zaburzenia funkcji poznawczych.

Soplówka jeżowata jako grzyb jadalny, wykorzystywany do poprawy upośledzenia funkcji poznawczych. Badanie przeprowadzono przy użyciu skali funkcji poznawczych opartej na zrewidowanej skali demencji Hasegawa (HDS-R).

Po 2 tygodniach wstępnego badania 30 badanych zostało losowo podzielonych na dwie 15-osobowe grupy, z których jednej podano Yamabushitake, a drugiej placebo. Osoby z grupy dostającej soplówkę przyjmowały cztery tabletki 250 mg zawierające 96% suchego proszku Yamabushitake trzy razy dziennie przez 16 tygodni.

Po zakończeniu przyjmowania soplówki jeżowatej, osobników obserwowano przez kolejne 4 tygodnie. W 8., 12. i 16. tygodniu badania grupa Yamabushitake wykazała znacznie wyższe wyniki w skali funkcji poznawczych w porównaniu z grupą placebo.

Wyniki grupy dostającej soplówkę rosły wraz z czasem przyjmowania, ale w 4 tygodniu po zakończeniu 16-tygodniowego przyjmowania, wyniki znacznie się zmniejszyły. Testy laboratoryjne nie wykazały niekorzystnego wpływu Yamabushitake. Wyniki uzyskane w tym badaniu sugerują, że soplówka skutecznie poprawia łagodne upośledzenie funkcji poznawczych, które może wystąpić u osób starszych, chorych lub które doznały urazu upośledzającego funkcje poznawcze.

Podsumowanie

Soplówka jeżowata to niezwykle wszechstronny grzyb, który cieszy się coraz większą popularnością już nie tylko na rynku azjatyckim ale też i na europejskim. To bogactwo składników odżywczych, a jej wielotorowe działanie zostało udowodnione naukowo.

Szczególnie zachęcające są jej właściwości łagodzenia objawów depresji i stanów lękowych. Wykazuje potencjał w leczeniu traumy i stanów nerwicowych, ale jest również świetnym narzędziem samorozwojowym, ponieważ wspiera powstawanie nowych połączeń nerwowych w mózgu. Może to być również pomocne osobom będącym w terapii uzależnień.

Poza tym soplówka działa korzystanie na układ pokarmowy, na układ sercowy i układ krążenia oraz układ odpornościowy. Reguluje poziom cukru we krwi i wykazuje duży potencjał w walce z nowotworami. Warto włączyć azjatycki dar natury do swojej diety, do czego gorąco zachęcam. To inwestycja w długoterminowe zdrowie nie tylko fizyczne, ale również psychiczne

 

 

 


Źródło: Takashi Mizuno, Yamabushitake, Hericium erinaceum: Bioactive substances and medicinal utilization, Food Reviews International, 2015.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl