Oregano, inaczej lebiodka pospolita, to zioło, które najczęściej znajduje zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do potraw. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że oregano, a dokładniej olejek pozyskiwany z tej rośliny, ma wiele właściwości leczniczych. Oregano posiada m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwutleniające.
Olejek z oregano wykazuje działanie lecznicze głównie dzięki zawartości dwóch substancji - karwakrolu i tymolu. Tymol i karwakrol to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, które w dużych ilościach występują w oregano, macierzance, tymianku i kminku. Wykazują działanie przeciwbólowe, odkażające, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze, żółciopędne i moczopędne. Oprócz nich, w oregano znajdziemy również sporo składników odżywczych tj. witaminy z grupy B, witamina C i K, flawonoidy oraz minerały (cynk, potas, żelazo, magnez i wapń).
Właściwości olejku z oregano
- działa przeciwzapalnie (można go stosować przy zapaleniach jamy ustnej i gardła),
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- wspomaga trawienie,
- posiada silne właściwości antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki),
- działa przeciwbakteryjnie (również zwalcza bakterie oporne na antybiotyki),
- ma właściwości przeciwgrzybicze, szczególnie dobrze radzi sobie ze zwalczaniem grzybic wywołanych przez grzyby z rodziny Candida albicans,
- ze względu na właściwości przeciwbakteryjne pomaga w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori,
- podnosi odporność organizmu, również na infekcje wirusowe,
- pomaga w usuwaniu z organizmu pasożytów,
- zmniejsza dolegliwości związane z bólami pleców i stawów,
- obniża poziom cukru we krwi,
- działa rozkurczowo,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.
Stosowanie olejku z oregano i praktyczne wskazówki
- naturalny olejek z oregano zazwyczaj występuje w postaci płynnej. Na rynku są dostępne różne stężenia, od 5% do 100% czystego olejku z oregano. Olejki o mniejszym stężeniu już są rozcieńczone np. oliwą z oliwek, ale i tak przed spożyciem należy je jeszcze dodatkowo rozcieńczyć. Powinno się użyć do tego innego oleju, czyli przykładowo połączyć kilka kropli olejku z olejem lnianym, rzepakowym czy oliwą z oliwek. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie kilku (2-3) kropel do soku pomidorowego z niewielką domieszką oliwy.
- olejek z oregano można też łączyć z pożywieniem i dodawać odrobinę do pizzy czy dressingu do sałatki lub sięgnąć po formę gotową do spożycia czyli kapsułki.
- przy stosowaniu olejku z oregano należy pamiętać o dodatkowym stosowaniu probiotyków. Olejek z oregano zabijając bakterie, może doprowadzić do zaburzeń w składzie flory bakteryjnej jelit, stąd konieczność jej uzupełnienia.
- olejek z oregano, ze względu na korzystne oddziaływanie na układ oddechowy, poleca się też stosować jako dodatek do inhalacji. Wystarczy do gorącej wody dodać kilka kropli olejku i wdychać powstałą mieszaninę.